Hvad er phishing og hvordan beskytter du dig selv mod det
Phishing er en form for it-kriminalitet, hvor hackere prøver at lokke dig eller din virksomhed til at give dem fortrolige oplysninger. Målet er at stjæle penge fra dig, hviket ofte bliver gjort via e-mail. Via mails prøver hackerne at få dig til at dele alt fra navn og adresse til forskellige passwords og oplysninger om dit kreditkort. Læs med videre hvor De Digitale Nyheder giver en guide til bedst at undgå phishing.
Som sagt foregår phishing primært ved at hackerne sender en masse mails ud til potentielle mål. Når de har sendt dig en mail, vil de ofte have dig til at klikke på et bestemt link til en hjemmeside. Denne side kan sagtens ligne en allerede eksisterende side som umiddelbart ser troværdig ud, men ligeså snart du har trykket på linket og indtastet dine oplysninger, vil dette blive sendt videre direkte til de kriminelle som kan misbruge dem.
De forskellige mails, vil ofte ligne en tjeneste som du allerede gør brug af, for eksempel skat, netbank, konto på sociale medier eller andre betalingsløsninger. I mailen kan du enten blive bedt om at aktivere din konto, at der er et problem med din konto, at du skal overføre nogle penge, at din konto er blevet spærret eller at du skal bekræfte login- eller kreditkort oplysninger.
Hvis du ikke har så meget forstand på det digitale, kan man hurtigt lade sig snyde, da man tror at det er en selv der har gjort noget forkert. Der er derfor flere ting man kan være opmærksom på, for at ungå phishing.
Gode råd til at undgå phishing
Hvis du har fået en mail fra en ukendt afsender, bør du undgå at klikke på linket i mailen. Selvom mailen indeholder dit navn eller andre oplysninger, skal du stadig være opmærksom på at dette sagtens kan være svindel. Det bedste er at ignorere den eller markere den som spam.
Hvis du bliver bedt om personlige oplysninger bør du altid være opmærksom på at dette godt kan være phishing. Offentlige virksomheder om banker, myndigheder eller digitale tjenester vil aldrig bede dig om følsomme oplysninger via mails.
En anden god huskeregel, er at du aldrig må downloade filer i en mail som ser mistænksom ud. Nogle mails programmer har den funktion, at de automatisk downloader vedhæftede filer, dette er en god ide at slå fra.
Hvorfor hedder det phishing?
Det hedder phishing da ordet hænger sammen med det engelske ord for at fiske. Dette relaterer sig også til ordets betydning i overført forstand, da phishing går ud på at kriminelle prøver at lokke personer ind i deres net i form af mails til uskyldige mennesker.
Ordets staves med ph i stedet for f, hvilket kommer fra hackere i 1950’erne i USA, som blev kaldet “pheaks”. Dette gjorde de fordi hackerne undgik at betale for langdistanceopkald ved at udnytte telefonnetværker. Kombinationen af phone (ph) og freaks (reaks), skabte altså navnet.
Du kan også læse mere om gratis nyheder her.